GROTE SCHOONMAAK

Posted by on februari 18, 2012 in Blog | 0 comments

UIT:  nieuwsbrief DOOMthemovement:

Ondanks de kou begint er toch iets te kriebelen. Het blijft langer licht en stiekempjes denken we af en toe aan de plannen voor de zomer. Als dadelijk de schaatsen weer in het vet gaan en het zonnetje de boel weer een beetje opwarmt, wordt het tijd voor de voorjaarsschoonmaak.
 
Tante Nel is al begonnen met opruimen en dit jaar is het een hele bijzondere schoonmaak. Ze heeft besloten om radicaal een aantal zaken de deur uit te kieperen. Ze heeft oude zakjes met krokodilletranen gevonden en een doos met racistische moppen. In haar vriezer zit van alles dat al lang over de datum  is: vooroordelen,  doemgedachten en egoisme. Ze ontdekt twee halfvolle flessen jaloezie en desinteresse. Ook vind ze een hele doos met opgestoken Hollandse vingertjes en een grote mond.
 
We begrijpen natuurlijk allemaal wel dat de schoonmaak van Tante Nel symbolisch is, maar wordt het niet eens tijd om van die oude zooi af te komen en flink op te ruimen?  Is het niet een beetje belegen om in deze tijd je eigen aardappels mee te nemen op vakantie in plaats van eens te kijken hoe het er -letterlijk- in de keuken van een ander toegaat?
 
Heb je er eigenlijk wel eens over nagedacht om je eigen mentaliteit op te schonen? Er is in de laatste tien, twintig jaar enorm veel gebeurd en veranderd in Nederland en er staat ons nog een hoop te wachten. We kunnen wel blijven mijmeren over die goed oude tijd –wat dat ook mag zijn-, maar die is toch echt definitief voorbij. Het wordt tijd om oude overtuigingen weg te gooien en actief naar nieuwe ideeën op zoek te gaan.
 
Het voorjaar is een goed moment om  eens met een wat ruimere blik rond te kijken en een psychologische schoonmaak te houden.Je hebt toch ook niet jaren lang dezelfde meubelen in huis? Op een gegeven moment raak je er op uitgekeken en merk je dat je qua trends behoorlijk achter de feiten aanloopt. Dan gaan die oude spullen de deur uit en wordt het tijd voor wat nieuws.
 
Je zult zien dat, wanneer je net als Tante Nel, een s gaat kijken hoe je over bepaalde zaken nadenkt, je tot de conclusie komt dat je mening best wel een beetje bijgesteld kan worden zo hier en daar. Wacht je nog steeds af tot de overheid alles voor je regelt, of neem je je eigen verantwoordelijkheid? Mekker je over je salaris  of ga je gewoon op zoek naar extra inkomsten, bijvoorbeeld door in netwerkmarketing te gaan of een  tijdje een nachtdienst in een bejaardentehuis te draaien?
 
Blijf je zeuren over het geblaf van hond van de achterburen, of bied je aan om het beest een keertje mee te nemen naar het strand zodat hij zijn energie kwijt kan? Heb je het nog steeds over ‘ze moesten..’, in plaats van  ‘ik ga nu…’?  En hoe zit het met de namen van de buurkinderen: ben je er al achter?
 
Als je schoonmaakt en opruimt, kom je vaak spullen tegen die je zelf niet meer gebruikt, maar die voor een ander nog handig kunnen zijn. Hier stopt de vergelijking met de schoonmaak van Tante Nel. Want je wil aan niemand je kleinzielige mentaliteit overdoen: dat moet gewoon naar het grofvuil!
 
Waarom schenk je niet op een rustige avond voor jezelf een kop thee in en denk je eens na over je mentale grote schoonmaak?  Het kan heel verhelderend – en confronterend- zijn. Je kunt er ook achter komen dat al die gecultiveerde meningen en ingesleten denkpatronen je blokkeren in je groei. En dan nog iets: is jouw meningdat echt wat jij er van denkt, of is het wat je omgeving vindt?  Had je vader altijd al krasse uitspraken die je hebt overgenomen of hebben de media soms veel  invloed op je opinie?
 
Als we allemaal op deze manier een beetje een’ grote schoonmaak’  houden, zal het er een stuk frisser en gezelliger uitzien in Nederland. We donderen onze negativiteit en apathie bij het vuilnis en gaan actief aan de slag om een beter Nederland te bouwen voor iedereen die er woont en er een hart voor heeft. Het zal zo langzamerhand eens tijd worden, toch?
 
Wil je  bij één van bovenstaande opruimmomenten hulp hebben….I am one phonecall away!  Christina

 

 

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>