vallen en weer opstaan……..

Posted by on maart 14, 2012 in Blog | 0 comments

 
 
Tijdens het afwassen laat Tante Nel de koffiepot uit haar handen glibberen. Ze zegt een lelijk woord. Als ze de vissen in het aquarium gaat voeren, ziet ze een van de mooie, gele cyclides met z’n buik naar boven dobberen, morsdood. Ze ziet dat er bijna niets van de spulletjes die ze op Marktplaats heeft gezet verkocht zijn. En als even later haar zus belt met een verontwaardigd verhaal over de autoverzekering die niet uitkeert, heeft ze er genoeg van.
 
Iedereen kent wel van die dagen waar alles mis gaat. Soms zit je zelfs in een langere periode waar het tegenzit en dat kan best vervelend zijn. Als het te lang duurt kun je somber worden, pessimistisch of zelfs zwartgallig. Best te begrijpen, maar het lost niets op.
 
Als je het goed bekijkt steken we met z’n allen een hoop energie in zaken die niets opleveren: als je de koffiepot uit je handen laat vallen heb je pech. Dat gebeurt soms. Koop een andere. En als je er geen geld voor hebt, kijk je bij de kringloop, zet een post op Facebook of Twitter, of je vraagt of iemand er toevallig eentje voor je heeft. Dat is heel wat positiever dan er over door te zeuren.
 
Huisdieren die dood gaan: het is heel erg verdrietig, zeker als het jarenlang je maatje is geweest. Neem de tijd om er over heen te komen, maar ga daarna door met je leven. Kijk of je in het asiel een ander huisdier kunt vinden of wordt vrijwilliger als je geen eigen dier meer wilt hebben. Maak een mooie scrapbookpagina met herinneringen of begin een uitlaatservice.
 
Je weet dat je je huiswerk moet maken maar je hebt er geen zin in en gaat wat anders doen. Nu kun je wel gaan zeuren dat je het niet snapt, er tóch altijd een slecht cijfer voor haalt wat je ook doet of dat de leraar niet goed uitlegt….je kunt er ook voor kiezen een andere strategie aan te nemen wat leren betreft en blokkades die op het desbetreffende vak zitten eraf te halen.
 
Je kunt in allerlei situaties bij de pakken neerzitten en heel veel energie steken in je boosheid, frustratie of verdriet. Je kunt die energie beter gebruiken om weer wat op te bouwen. Je voelt je beter en je kunt met die eigen ervaring misschien weer anderen helpen!
 
Soms gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt, maar waar je wel de dupe van bent. Zoals een verzekering die niet uit betaalt. Of een inbraak, stijgende ziektekosten, you name it. Als je merkt dat het je overweldigt of dat je er heel erg boos van wordt: leg het even weg tot je een beetje gekalmeerd bent en bekijk later het nog een keer.
 
Het is belangrijk om je te realiseren hoe ver je gaat om je recht te halen: als je er iedere avond ruzie over hebt met je partner, er niet van kunt slapen of je buitensporig opwindt: laat het dan, accepteer wat er is, leer van en ga verder. Doe het de volgende keer gewoon anders.
 
Als je meer moet betalen voor dezelfde service als voorheen: kijk of je hetzelfde ergens anders goedkoper kunt krijgen. En anders: accepteer dat het zo is en maak een plan om het te kunnen betalen. Laat je leven niet vergallen met dit soort triviale ellende, dat is echt je eigen keuze!
 
We hebben met z’n allen de neiging om te blijven hangen in negativiteit en lekker collectief gemopper. Ondertussen gebeurt er niets! Waar blijven de veranderingen? Waar blijven de nieuwe ideeën? Die komen van jou van en niet van de buren, de overheid, of je baas.
 
Denk eens aan die Amerikaanse gezinnen die hun hele hebben en houwen verliezen door een alles verwoestende tornado. Veel van hen zijn niet verzekerd (het zijn mensen zoals jij en ik, maak je geen illusies). Na verloop van tijd pakken ze hun leven weer op en beginnen opnieuw. Het gebeurt overal om je heen: mensen hertrouwen na de dood van hun partner of adopteren kinderen als ze zelf geen kindje kunnen krijgen.
 
Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als het hier wordt voorgesteld, maar de kern van de zaak is dat je veel situaties zelf in de hand hebt, ook al denk je van niet. Soms moet je beslissingen nemen die lastig zijn, maar dat moet iedereen!
 
Het belangrijkste is hoe je er mee omgaat en dat je het bekijkt vanuit een positieve, opbouwende visie, in plaats van die ziekmakende negativiteit. Pak je kansen en bouw je eigen leven op, met of zonder tegenslag!
 
Henri van Amerongen
DOOM The Movement
 
Een initiatief van de Dare2bU Academy
 
contactpersoon voor Twente:
Christina Meuleman
 

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>